ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

Кървене от носа на кучето (Епистаксис)

Автор: Ситивет

 

Колко опасно може да бъде ?

Кървенето от носа (Епистаксис) може да бъде причинено от понякога банални, но често срещани състояния като наличие на чуждо тяло в ноздрите, а може да е признак за сериозно заболяване. Ето защо никога не пренебрегвайте дори слабо прокървяване, а потърсете възможно най-бързо помощ от специалист.  

 

Какво го предизвиква ?

Епистаксисът при кучетата може да бъде предизвикан не само от чуждо тяло но и от интензивен растеж на тумори в носната кухина, травма или възпаление на носните структури, нарушено съсирване на кръвта, зъбен абсцес. Всички тези състояния могат да доведат до появата на капки кръв при кихане или до постоянно отделяне на капки или струйки кръв от едната или от двете ноздри.  

 

Какво мога да направя ?

Какво да направите ... най-важното, запазете спокойствие! Оказването на първа помощ при това състояние започва още в дома Ви. Опитайте се да успокоите животното. В състояние на емоционална възбуда при кучета, както при хората, се повишава кръвното налягане, което допринася за увеличаване на кървенето. Използвайте единствено думи, погалване или почесване. Без консултация с вашия ветеринарен лекар не давайте на животното успокоителни. Поставете лед върху горната част на носа между очите и носната гъба. Уверете се, че леда не пречи на кучето да диша. Студът  води до свиване на кръвоносните съдове, което намалява кървенето. Незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.  

 

По пътя към клиниката се опитайте да сте концентрирани. Ще трябва с абсолютна точност да си припомните няколко важни неща:

     1.    Приема в момента Вашето куче някакви медикаменти? Ако да, какви и в каква доза? Приемате ли Вие или Ваши близки медикаменти "разреждащи" кръвта като  Аспирин, Синтром и др.? Възможно ли е кучето да е погълнало от тези медикаменти.

     2.    Има ли във Вашия дом отрова за плъхове? Възможно ли е кучето да намери и изяде отрова за гризачи?

     3.    Забелязвали ли сте наскоро по лицето на животното асиметрия или деформации? Наблюдавали ли сте подуване на муцуната, промяна на цвета на носната гъба, изпадане и оток на третия клепач, зачервяване на очите, обилно сълзене?

     4.    Играе ли си Вашето куче твърде агресивно с други животни? Имало ли е борба с тях?

     5.    Имало ли е контакт с изкласили житни растения? Напълно възможно и много вероятно е в носа на кучето да има осил или друга част от растение.

     6.    Виждали ли сте наскоро кучето да трие с лапи носа си? От изключителна важност е да съобщите на ветеринарния лекар всяко обезпокоително обстоятелство или събитие, което се е случвало на Вашето куче през последните дни.                  

 

Как се поставя диагнозата ?       

За уточняване на диагнозата като допълнение към общия клиничен преглед, ветеринарният лекар може да изиска да направите и допълнителни изследвания: пълна кръна картина, биохимичен анализ на кръвта, анализ на урина, изследване на съсирването на кръвта. Това ще помогне да бъдат изключени или потвърдени потенциално опасни състояния като: автоимунна тромбоцитопения, ерлихиоза, някои саркоми, дисеминирана интравазална коагулация (ДИК синдром), чернодробна недостатъчност, болест на фон Вилебранд, хемофилия, отравяне с хемолитични отрови и др.     Ако лабораторните резултати са нормални, то вероятно проблемът се крие в носната кухина. Вашият ветеринарен лекар ще предприеме няколко изследвания, които е много възможно да се наложи да се извършат под обща анестезия. На първо място това е повърхностната риноскопия. Извършва се посредством специален инструмент, с чиято помощ внимателно се оглежда входа на носната кухина. По този начин се откриват чужди тела, забити в лигавиците и предизвикващи кървене. Прави се и огред на устната кухина, при който специално внимание се обръща на състоянието на зъбите и наличието на абсцеси по горната челюст. Ако риноскопията не помогне за установяването на проблема се назначава рентгенографско изследване на главата. Рентгенографията цели оценка на състоянието на зъбните корени, синусите, наличие на разрушени или деформирани костни структури или носни тумори.  При установяване на туморни образувания могат да бъдат назначени допълнително инвазивни изследвания, като дълбока носна ендоскопия, пункция на синусите и биопсия. Тези изследвания обаче се прилагат в краен случай, тъй като са много травмиращи и носят известен риск за увеличаване на кървенето и влошаване на състоянието.            

 

Как се лекува ?

Лечението на епистаксис няма как да бъде описано в няколко реда. Какви мерки ще предприеме ветеринарния лекар зависи от резултатите от проведените изследвания и поставената диагноза. Както споменахме в началото причината за кървенето в едни случаи може да се отстрани веднага и вашият домашен любимец да си е у дома напълно здрав още същия ден. В други случаи може да се наложи по продължителна медикаментозна терапия в домашни условия. Има и заболявания, при които да се налага продължително лечение с оперативна намеса и хоспитализация. Във всички случаи обаче прогнозата на заболяването и вида на терапията до голяма степен зависят от вашата навременна и адекватна реакция.

 

Запомнете! Отлагането почти никога не е решение на проблема. Даже напротив.