ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Да сложа ли микрочип на кучето си ?

Автор: Cesar Millan

 

 Наскоро чух история за семейство, което е изгубило кучето си. Опитали са се да го открият - разлепвали са постери, проверявали са приютите - нищо. Две години по-късно получили телефонно обаждане. Кучето било открито. Човекът, който е намерил кучето е отишъл при ветеринарен специалист, в която да сканират микрочип на животното.

Веднага след това кучето и неговото семейство се събрали отново заедно!

 

Микрочипът, който се имплантира е не по-голям от зрънце ориз. Имплантира се подкожно, най-често в областа на шията, близо до лявата лопатка. Услугата се извършва при ветеринарен специалист и струва между 40 и 50 лева.

 

Мисля, че е много по-сигурен от останалите видове идентификация. Ако кучето се изгуби е възможно да се изгубят нашийника и медальона му /например от крадец/. С микрочипа можеш да помогнеш на хората, които намерят кучето ти, да те намерят и ако някой друг каже, че е негово кучето да докажеш, че то е твое.

 

Самият микрочип не работи на GPS принцип. Той не може да бъде следен по географско местоположение. Може единствено да се сканира при ветеринар, който разполага със сканиращо устройство - в днешно време почти всеки ветеринар разполага с такъв скенер.

 

За мен решението дали да сложа микрочип или не, е прекалено лесно решение. Вие трябва да микрочипирате Вашето куче възможно най-скоро, за да сте сигурни, че каквото и да се случи, ще имате по-голям шанс да си го върнете обратно при Вас.

 

Много общности предлагат микрочипирането да бъде задължително. Тъкмо миналия месец, северна Ирландия задължи собствениците на домашни любимци да бъдат с поставен микрочип / В България това е задължително от началото на 2012-та година /. Освен възможността кучето да бъде върнато на стопанина, има и много други причини микрочипирането да е задължително - въпреки, че ми е тъжно, че тези проблеми изобщо съществуват. Основната причина е, че много от кучетата не са наистина изгубени - те са изоставени. Хората взимат куче и решават след време, че повече не го искат, след което го водят някъде и просто го изоставят. И ако се сетят да вземат каишката и медальона му, никой не би разбрал. Ако кучето има микрочип, връзката му със собственика ще бъде установена много лесно.

 

Всички знаят колко емоционално приемам проблемът с бездомните кучета. Микрочипирането не може да разреши проблема напълно, но ако всеки стопанин кастрира  и микрочипира своя домашен любимец, това ще се отрази изключително положително за намаляване на популацията на бездомни животни. Микрочиповете трябва да събират стопаните и домашните любимци, независимо дали са изгубени или са избягали, също така трябва да карат стопанина му да си помисли преди да го изостави, ако съществуват подследствия като глоба или затвор.

 

Статията e препечатана без корекции от: www.microchip.bg

 

 

ПЛАТФОРМИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МИКРОЧИП

www. microchip .bg - създадена за стопаните на домашни любимци. Тя предлага много възможности, които помагат в отглеждането животните, както и в тяхното идентифициране в случай на кражба или изгубване.

 

www.balkanpet.net - Балканска база данни за идентификация на домашни любимци.

 

www.europetnet.com - обединение на национални и местни европейски организации за регистрация на домашни любимци. Пълен списък на държавите членки можете да намерите тук: http://www.europetnet.com/en/members?language=en

 

www.petlink.net - Международна база данни за идентификация на домашни любимци.